Turism

Fiscalizarea activităților turistice

Fiscalizarea activităților turistice se situează la un nivel extrem de scăzut în România. Acest lucru se întâmplă din cauză că statul pur și simplu nu poate ține în frâu fenomenul evaziunii fiscale din acest domeniu de activitate. Indiferent câte intervenții a avut statul, prin toate metodele pe care le are la îndemână, nu a reușit să scoată la suprafață și să fiscalizeze veniturile reale încasate în turism și alimentație publică.

Astfel, în prezent, statul român se rezumă la a impozita doar veniturile obținute și declarate la nivel oficial de pe urma acestor activități.

Însă pentru a reuși să fiscalizeze întregul volum, cel real, al veniturilor obținute în turism și alimentație publică statul ar trebui să pună la punct un algoritm prin care să permită, inclusiv persoanelor fizice, deduce-rea unor cheltuieli realizate în vacanțe.

Pentru a beneficia de scutirea de taxe, consumatorii de produse turistice vor trebui să prezinte documentul fiscal. Ei bine, acest lucru va duce automat la scoaterea la suprafață a unei părți însemnate din încasările în unitățile turistice și de alimentație publică.

Ei bine, pentru a înlătura aceste practici statul ar trebui ca în politicile sale de fiscalizare să-și ia ca aliat tocmai consumatorul, cu ajutorul unei reglementări care să introducă noțiunea de deductibilitate fiscală și pentru persoanele fizice, în cazul acestor servicii. Numai așa vom putea vorbi cu adevărat despre ridicarea la suprafață a activităților economice din turism și din serviciile conexe, cum ar fi alimentația publică.

Desigur, aici intervin deja discuții mult mai ample legate de sumedenia de probleme ale statului român din cauza cărora antreprenorul îl privește cu suspiciune și împotrivire, iar din acest punct de vedere statul trebuie să-și schimbe și atitudinea pe care o are față de antreprenori și consumatori, întrucât nu le poate cere acestora să-l respecte atâta vreme cât el însuși nu-i respectă pe ei.

La fel ca în cazul celorlalte măsuri propuse până acum, și deducerea serviciilor de tip HORECA în cazul persoanelor fizice reprezintă un element de noutate. Chiar dacă această măsură este dedicată activităților turistice, ea are strânse legături și cu alte domenii de activitate, fiind parte integrantă din noua construcție economică propusă în această lucrare.

Nu ai drepturi pentru a publica.