turismProblemele turismului românesc și dezvoltarea slabă a acestui domeniu de activitate au ca principală cauză factorul financiar. De exemplu, dacă privim spre vestul Europei, vom vedea că acolo singura preocupare a unui pensionar, după ce s-a retras de pe piața muncii, este aceea de a călători.

Un pensionar din vestul Europei face trei - patru voiaje medii și lungi pe an, iar acest lucru este posibil tocmai pentru că dispune de potențial financiar, ceea ce în cazul pensionarilor din România nu există decât într-o măsură extrem de mică.

E drept că programele de turism inițiate de stat pentru susținerea turismului la început sau la sfârșit de sezon au dat roade, dar, spre deosebire de cei din vest, pensionarii români încă nu-și permit să meargă în excursii în plin sezon sau de câte ori și-ar dori să plece într-un sejur. În schimb, tocmai din acest motiv, turismul religios s-a dezvoltat în România mult mai mult comparativ cu alte state, mai ales dacă vorbim de cele vest-europene

Fiscalizarea activităților turistice se situează la un nivel extrem de scăzut în România. Acest lucru se întâmplă din cauză că statul pur și simplu nu poate ține în frâu fenomenul evaziunii fiscale din acest domeniu de activitate. Indiferent câte intervenții a avut statul, prin toate metodele pe care le are la îndemână, nu a reușit să scoată la suprafață și să fiscalizeze veniturile reale încasate în turism și alimentație publică.

Astfel, în prezent, statul român se rezumă la a impozita doar veniturile obținute și declarate la nivel oficial de pe urma acestor activități.

Pentru rezolvarea problemei fiscalizării în turism este necesar să facem, încă de la început, o constatare extrem de importantă: dacă statul și-ar lua ca aliați consumatorii de produse turistice pentru a-i determina pe agenții economici să-și declare activitățile, respectiv fluxurile financiare încasate, fiscalitatea în acest domeniu de activitate ar ieși în mod natural la suprafață.

Să presupunem că cetățenii pot apela la această facilitate pe care le-o oferă statul român.