Sanatate

Formarea personalului de specialitate

O nouă viziune privind domeniului sănătății din România trebuie să permită unităților de învățământ de profil să încheie cu cadrele medicale o serie de acorduri de liberă practică pe fondul nevoii de a asigura medici și asis-tenți calificați în urma exodului de cadre medicale bine pregătite către statele vest-europene.

În condițiile în care riscul de a pierde tinerele valori ale școlii românești de medicină este enorm de mare se impune de o intervenție fermă, rapidă și urgentă pentru salvarea în primul rând a sistemului românesc de învățământ medical și adaptarea sa la nevoile actuale ale societății, întrucât un sistem de sănătate fără o pepinieră de specialiști în domeniu este ca o aeronavă performantă pe care nu are cine să o piloteze.

Tocmai de aceea este necesar ca sistemul medical prin organismele profesionale recunoscute (cum ar fi Colegiul Medicilor), să întocmească într-un timp cât mai scurt -după implementarea noului concept de servicii medicale- necesarul de resurse umane ce trebuie să fie cultivat de învățământul medical românesc. Astfel, în termen de cel mult un an, ar trebui ca sistemul de sănătate, prin Ministerul Sănătății, să expună în mod clar din punct de vedere numeric nevoia de cadre specializate în unitățile sanitare din țară.

De asemenea, este extrem de necesară reluarea practicii și formarea de specialiști în centrele universitare de practică prin prestarea de servicii medicale direct către pacienți. Finanțarea acestor servicii ar urma să fie efectuată pe baza plăților directe făcute de pacienții beneficiari sau chiar prin utilizarea de fonduri europene ori fonduri private alocate acestor activități cu scop principal de instruire practică a viitorilor medici titulari. În plus, va fi nevoie de stimularea și reînființarea Centrelor Universitare de Cercetare și Inovare în Medicină și Tehnologie Medicală.

Finanțarea tuturor acestor programe ar trebui să fie posibilă nu doar cu ajutorul fondurilor alocate prin bugetul de stat, ci și prin alocarea de fonduri private sau prin accesarea fondurilor europene disponibile. Mai mult, în acest sens, statul va putea apela și la aplicarea unor facilități fiscale pentru companiile private care vor alege să finanțeze institutele și centrele universitare de cercetare și inovare.

Nu în ultimul rând, în privința pregătirii personalului tehnic și adiacent medicilor specialiști va fi nevoie de aplicarea unui sistem de tipul uceniciei. Astfel, personalul respectiv va putea deprinde aptitudinile necesare învățând direct de la cadre specializate, care vor putea accepta unul sau mai mulți ucenici, în funcție de necesarul de personal și, desigur, în funcție de rezultatele fiecăruia dintre ucenici.

Astfel, beneficiile introducerii unui sistem de tipul uceniciei pentru personalul medical vor fi simțite imediat și vor viza în primul rând cunoașterea nevoii reale de personal tehnic și adiacent medicilor specia-liști și va duce la crearea perspectivei profesionale în sistemul medical în funcție de implicarea și interesul fiecărui ucenic.

Nu ai drepturi pentru a publica.

Sunteți aici: Home Domenii Sănătate Formarea personalului de specialitate