Sanatate

Statutul medicilor și al personalului medical

Pentru o bună funcționare a sistemului național de sănătate este imperios necesară schimbarea statutului medicilor și al personalului medical.

Activitatea medicilor va trebui să fie încadrată în categoria profesiilor liberale,fapt ce le va permite să-și desfășoare activitatea în mai multe unități sanitare și, implicit, vor avea posibilitatea unui câștig salarial sensibil mai mare.

În aceste condiții, unitățile medicale de sine stătătoare, cu management privat și independent, vor putea negocia direct cu personalul medical valoarea prestațiilor medicale în baza mecanismului de cerere și ofertă creat pe piața serviciilor medicale. În plus, perspectiva nelimitării câștigurilor financiare pentru medici va crea premisa și va crește motivația ca aceștia să rămână și chiar să se întoarcă în țară pentru a-și desfășura activitatea profesională.

Pe de altă parte, serviciile auxiliare de curățenie, masă, sau întreținere ar trebui să reprezinte doar o problemă de administrare în cadrul unităților sanitare, acestea nefiind finanțate de la bugetul de stat atât timpcât spitalizarea pacienților va fi direct plătită de aceștia din urmă (sau rudele ori reprezentanții acestora, după cum vom vedea la punctul 4, cel care se referă la transferul financiar pentru pacienți). Altfel spus, aceste servicii nu trebuie să fie finanțate de la bugetul de stat.

În consecință, singurele salarii pe care statul ar trebui să le suporte sunt cele ale medicilor rezidenți. Va trebui ca aceste salarii să acopere un minim necesar, însă vor putea fi completate cu bonusuri de merit -acordate de medicii titulari- pentru munca depusă de rezidenți pe lângă aceștia.

Nu ai drepturi pentru a publica.

Sunteți aici: Home Domenii Sănătate Statutul medicilor și al personalului medical