Cum poate fi modificat Codul Fiscal astfel încât românii să trăiască mai bine? Ce măsură economică ar fi utilă în acest moment pentru ca plata impozitului pe munca prestată să nu mai fie o povară pentru salariat şi nici pentru angajator? Ei bine, locul acestor venituri la bugetul de stat ar trebui să fie luat de o altă sursă. Această se regăseşte la polul diametral opus: impozitarea consumului. În momentul în care se va renunța la componenţa de costuri dată de impozitarea muncii, în medie, aceeași valoare trebuie înlocuită cu Taxa pe Valoarea Adăugată Specifică aferentă fiecărui produs sau serviciu. Dar ce înseamnă impozitarea consumului, aflaţi în articolul următor.

 sanatateMinisterul Sănătății este responsabil în primul rând de asigurarea unui cadru instituțional și legislativ care să permită buna desfășurare a actului medical și a serviciilor adiacente. De asemenea, Ministerul Sănătății este cel care asigură verificarea stării de conformitate a actului medical în concordanță cu reglementările legale în vigoare privind funcționarea instituțiilor și unităților medicale din România.

De asemenea, Ministerul Sănătății întocmește, avizează și verifică, prin instituțiile din subordine, îndeplinirea conformă a tuturor normelor și standardelor de calitate pe care trebuie să le respecte instituțiile și unitățile medicale din România.

Pentru o bună funcționare a sistemului național de sănătate este imperios necesară schimbarea statutului medicilor și al personalului medical.

Activitatea medicilor va trebui să fie încadrată în categoria profesiilor liberale,fapt ce le va permite să-și desfășoare activitatea în mai multe unități sanitare și, implicit, vor avea posibilitatea unui câștig salarial sensibil mai mare.

O nouă viziune privind domeniului sănătății din România trebuie să permită unităților de învățământ de profil să încheie cu cadrele medicale o serie de acorduri de liberă practică pe fondul nevoii de a asigura medici și asis-tenți calificați în urma exodului de cadre medicale bine pregătite către statele vest-europene.

În condițiile în care riscul de a pierde tinerele valori ale școlii românești de medicină este enorm de mare se impune de o intervenție fermă, rapidă și urgentă pentru salvarea în primul rând a sistemului românesc de învățământ medical și adaptarea sa la nevoile actuale ale societății, întrucât un sistem de sănătate fără o pepinieră de specialiști în domeniu este ca o aeronavă performantă pe care nu are cine să o piloteze.

Unitatea de plată într-un nou sistem de sănătate ar putea fi „Leul de Sănătate” sau, mai simplu, „Sano-leul”, echivalent din punct de vedere valoric cu un leu. Pentru ca acest lucru să fie posibil, va fi nevoie de onouă instituție, care va juca rolul de piatră de temelie a sistemului de sănătate: Administrația Fondului pentru Sănătate. Practic, în noua viziune a domeniului sănătății din România, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va fi înlocuită cu Administrația Fondului pentru Sănătate (AFS).

Sunteți aici: Home Domenii Sănătate