Munca si Protectie Sociala

Protecție socială

Eliminarea impozitării muncii este o măsură ce trebuie aplicată concomitent cu introducerea unei Taxe pe Valoarea Adăugată Specifică. Așadar, din punct de vedereal bugetului de stat, eliminarea impozitării muncii creează la prima vedere o mare problemă pentru că din această impozitare a muncii statul își asigură un flux foarte important de venituri necesare pentru efectuarea plăților cum sunt pensiile și alte cheltuieli cu protecția socială.

Cu alte cuvinte, în momentul în care munca nu ar mai fi impozitată, conform principiului care stă la baza acestei decizii, locul acestor venituri la bugetul de stat ar trebui să fie luat de o altă sursă. Ei bine, această sursă se află la polul diametral opus: impozitarea consumului.

 

Totuși, această modificare trebuie să fie realizată neapărat în așa fel încât prețul mediu al produselor să nu se modifice. Adică în momentul în care se va renunța la componenta de costuri dată de impozitarea muncii, în medie, aceeași valoare trebuie înlocuită cu Taxa pe Valoarea Adăugată Specifică aferentă fiecărui produs sau serviciu.

La final, statul poate extrage TVA-S la fel cum o face cu TVA actuală, fără a mai impozita munca și fără a afecta adaosul comercial al comerciantului care vinde produsul.

Pe de altă parte, prin TVA-S se va putea face și o mult mai bună și eficientă protecție socială și se poate regulariza nivelul de impozite și taxe aferent fiecărui nivel de trai. Acest lucru înseamnă că, de exemplu,în cazul coșului de cumpărături care asigură nivelul de trai vital al unui individ, va putea fi stabilit un nivel „0” al TVA-S, astfel încât, în lipsa impozitării muncii, produsele respective vor costa mai puțin cu diferența dată de acest impozit. În consecință, statul va putea asigura protecția socială în mod direct pentru că, de exemplu, pâinea va fi cumpărată la un preț mai mic în urma eliminării unui element din costul de producție.

Mai mult, dacă am elimina taxarea muncii în cazul alimentelor de bază, pe lângă faptul că se asigură protecția socială directă va fi eliminată economia subterană din alimentație, economie ce există numai atunci când agenții economici caută să ocolească o taxă impusă de stat și pe care ei o consideră prea mare.

În plus, dacă avem în România și oameni care nu au din ce să trăiască, prin aceste măsuri, statul poate să fie, conform Constituției, garantul nivelului de trai vital și va putea să asigure acestor persoane o minimă educație și îngrijire.

În concluzie, aplicarea unor niveluri de Taxă pe Valoarea Adăugată Specifică sub formă de impozitare a consumului are și poate asigura beneficii în două direcții majore:

  • În primul rând, în acest mod pot fi înlocuite fluxurile financiare care, în prezent, provin din impozitarea muncii și sunt într-o continuă descreștere;
  • Iar în al doilea rând, astfel se poate asigura un nivel coerent și transparent de protecție socială, în condițiile unor posibilități bugetare modeste.

Nu ai drepturi pentru a publica.