Munca si Protectie Sociala

Beneficii ale eliminării impozitării muncii

Beneficiile acestei măsuri se vor face simțite atât la nivelul economiei naționale, cât și din punct de vedere al protecției sociale pentru persoanele fără venituri sau cu venituri mici.

Din punct de vedere economic, eliminarea impozitării muncii va duce automat la crearea de noi locuri de muncă și va crește gradul de atractivitate investițională a țării noastre. Acest din urmă aspect va duce implicit la deschiderea de noi capacități de producție în România și, evident, la creșterea competitivității economiei românești pe piețele externe și pe cea internă, pe fondul micșorării semnificative a costurilor de producție.

Desigur, eliminarea impozitării muncii va duce automat și la creșterea exporturilor, iar în acest mod balanța comericală a României va deveni una net pozitivă, spre deosebire de situația actuală, în care România înregistrează un deficit comercial perpetuu.

Din punct de vedere social, beneficiile eliminării impozitării muncii se vor reflecta în scăderea ratei șomajului și eliminarea muncii la negru. În plus, prin eliminarea muncii la negru, drepturile angajaților vor fi mult mai bine respectate și, nu în cele din urmă, aceștia își vor îndeplini mult mai bine și obligațiile contractuale, fiind interesați de câștigarea unui venit suplimentar, obținut în urma eliminării impozitării muncii.

De asemenea, prin eliminarea taxării muncii, angajatorii nu ar mai avea niciun motiv pentru care să nu declare numărul real de angajați.

     Mai mult, măsura de eliminare a impozitării muncii, coroborată cu liberalizarea contractelor de muncă, ar face ca inclusiv muncitorii sezonieri sa fie declarați la stat, iar astfel statul va ști foarte clar cine a muncit, ce venituri a obținut și dacă are sau nu dreptul la ajutor social.

     În plus, nici nu mai trebuie menționat -fiind de la sine înțeles- faptul că evaziunea fiscală la nivelul muncii dispare, fiecare angajat primind exact suma negociată în contract.

       Pe de altă parte, eliminarea impozitării muncii va duce și la reducerea efortului bugetar chiar cu mai bine de 50% în privința ajutoarelor sociale alocate, ca urmare a angajării mai multor cetățeni în câmpul muncii cu forme legale și cu venituri care să le permită un trai decent.

       De exemplu, prin această măsură se va putea elimina și evaziunea fiscală în panificație, în cazul produselor de carne sau al lactatelor, întrucât fără impozitarea muncii prețul la pâine poate fi atât de mic pe cât își permite producătorul, iar în industria de profil va acționa doar mecanismul economiei de piață. În plus, dacă statul va dori să facă și mai mult de atât, poate încerca să scoată producția de pâine la suprafață, prin oferirea de bonusuri, în funcție de producție. În acest mod, statul nu va mai fi nevoit să cheltuiască bani pentru a urmări și a opri evaziunea fiscală la grâu, făină, la pâine, carne și produse din carne, lapte și produse din lapte.

      Nu în cele din urmă, un alt efect benefic al eliminării impozitării munci, de data aceasta vizibil în buzunarele fiecărui angajat, va fi creșterea nivelului de trai în România. Creșterea veniturilor populației caremuncește se va face cu adevărat simțită, iar nivelul reflectat în bugetul personal al fiecărui angajat ar putea depăși chiar 50% în cazul în care angajatorul este mai generos.

Nu ai drepturi pentru a publica.