munca si protectie socialaDin punct de vedere al modificărilor necesare în Codul Muncii, una dintre cele mai importante măsuri este eliminarea impozitării muncii. Este vorba despre o măsură care va avea parte de multe controverse, dar care, pe lângă beneficiile directe aduse din punct de vedere social va reprezenta punctul de plecare într-o nouă etapă de creștere economică în România.

De asemenea, o altă măsură la fel de importantă o reprezintă liberalizarea raporturilor de muncă. Adică simplificarea tuturor procedurilor de angajare. Însă nu mai puțin importante sunt și alte măsuri, precum schimbarea statutului medicilor și al profesorilor și declararea lor liber profesioniști din punct de vedere al Codului Muncii.

Practic, aceste măsuri vor fi primul pas sănătos către o rezolvare a problemelor care există în sănătate și educație.

Devreme ce impozitarea muncii nu mai reprezintă un răspuns la nevoile actuale ale statului român, ci chiar îngreunează activitatea economică și socială a țării, am dezvoltat la nivel conceptual un nou model, prin care să poată fi sporite veniturile necesare statului, în paralel cu ajutarea agenților economici și a cetățenilor din România în ceea ce înseamnă desfășurarea activității.

Astfel, în acest model am propus ca în locul impozitării muncii România să apeleze la aplicarea unei Taxe pe Valoarea Adăugată Specifică, măsură ce va duce în mod automat la sporirea veniturilor pe care țara noastră le obține în prezent prin impozitarea muncii.

Beneficiile acestei măsuri se vor face simțite atât la nivelul economiei naționale, cât și din punct de vedere al protecției sociale pentru persoanele fără venituri sau cu venituri mici.

Din punct de vedere economic, eliminarea impozitării muncii va duce automat la crearea de noi locuri de muncă și va crește gradul de atractivitate investițională a țării noastre. Acest din urmă aspect va duce implicit la deschiderea de noi capacități de producție în România și, evident, la creșterea competitivității economiei românești pe piețele externe și pe cea internă, pe fondul micșorării semnificative a costurilor de producție.

Eliminarea impozitării muncii este o măsură ce trebuie aplicată concomitent cu introducerea unei Taxe pe Valoarea Adăugată Specifică. Așadar, din punct de vedereal bugetului de stat, eliminarea impozitării muncii creează la prima vedere o mare problemă pentru că din această impozitare a muncii statul își asigură un flux foarte important de venituri necesare pentru efectuarea plăților cum sunt pensiile și alte cheltuieli cu protecția socială.

Cu alte cuvinte, în momentul în care munca nu ar mai fi impozitată, conform principiului care stă la baza acestei decizii, locul acestor venituri la bugetul de stat ar trebui să fie luat de o altă sursă. Ei bine, această sursă se află la polul diametral opus: impozitarea consumului.