mediu si dezvoltare durabilaProblematica mediului și a resurselor naturale ar trebui să fie regândită pentru a fi inclusă într-o Strategie Națională de Securitate a Mediului deoarece mecanismele și mijloacele economice pe care le avem în România trebuie să funcționeze în interdependență și armonie cu mediul natural, aspect ce nu se regăsește în situația reală din prezent.

Drept urmare, România trebuie să elaboreze o serie de strategii care să acționeze în special în spiritul respectării dreptului la viață al generațiilor viitoare, cu un important accent pe nevoia de conservare și păstrare a resurselor naturale necesare traiului și dezvoltării. Astfel ,este nevoie ca toate activitățile economice care interacționează sau depind în mod direct de resursele naturale să fie reglementate într-o manieră care să le dea importanța cuvenită, mult mai mare față de nivelul la care este prețuit mediul în prezent.

În contextul exploatării resurselor naturale din subsol apare întrebarea „Până când vom putea face acest lucru?”. Indiferent că vorbim de gazen aturale, petrol, gaze de șist etc., există un pericol care chiar dacă nu se va manifesta în cursul vieții noastre, el este real și își va face apariția atunci când vom fi extras din pământ toate resursele, pentru că a scoate ceva din subsol înseamnă a reduce din presiunea naturală a acestuia, fapt ce va duce la perturbarea echilibrului până într-un moment critic care va apărea, mai devreme sau mai târziu, în diferite zone de pe Terra.