Legislație și Administrație

Bugetele publice

 O mare problemă în privința bunei funcționări a aparatului de stat este dată de faptul că unele instituții ale statului sunt conduse de oameni care chiar nu știu ce e acela un buget și din acest motiv fac cheltuieli nechibzuite.

 De aici rezidă necesitatea unei alte prevederi cu rol de echilibru în domeniul economic al instituțiilor statului. Principiul în cauză se referă la faptul că bugetul național și cele ale instituțiilor publice ar trebui să nu poată prevedea pentru următorul exercițiu bugetar cheltuieli mai mari decât veniturile obținute în anul anterior. Cu alte cuvinte, este vorba despre regula pe care cei mai mulți cetățeni o aplică în propriile gospodării -cele mai simple organizări economice-, potrivit căreia nu pot cheltui mai mult decât câștigă. Aceasta ar trebui să fie aplicată și la nivelul administrației publice.

 

 Concret, dacă o instituție publică a încasat anul trecut 100 de milioane de lei, în bugetul pentru anul viitor nu poate să includă cheltuieli de 120 de milioane de lei, chiar dacă estimările arată că vor exista încasări echivalente. Asta pentru că tot ceea ce nu poate fi dovedit faptic că poate fi încasat reprezintă doar intenții, iar intențiile nu țin loc de bani în contul instituției respective. Altfel se creionează bugete extraordinare, foarte promițătoare, dar care la jumătatea exercițiului bugetar se confruntă cu lipsa de bani, în condițiile în care banii respectivi nu au existat niciodată și au fost doar estimați ca încasări probabile viitoare.

Acesta este principalul motiv pentru care este nevoie de o prevedere constituțională care să împiedice administratorii instituțiilor publice -chiar și pe cei care întocmesc bugetul național- să estimeze bugete nerealiste și să-i oblige să aplice regula cheltuielilor mai mici sau egale cu veniturile.

În schimb, în prezent, în România, cutuma este ca mai întâi să cheltui și apoi să cauți resursele financiare necesare pentru a acoperi golul creat. Aceasta este o atitudine pe care numai în țara noastră o găsim și din această cauză ne confruntăm și cu fluctuații bugetare ce necesită numeroase rectificări și nevoia de a contracta împrumuturi la mijlocul exercițiului bugetar, pentru a putea acoperi cheltuielile.

Nu ai drepturi pentru a publica.