legislatie si administratieÎn România există o anomalie care nu are nicio legătură cu echitatea sau reciprocitatea între ceea ce înseamnă contribuabil -și aici mă refer atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice- pe de o parte și statul român pe de altă parte. Tocmai de aici rezultă nevoia aplicării poate a celui mai important principiu dintre cele pe care am să le supun atenției. Așadar, este vorba despre nevoia aplicării principiului reciprocității între stat și contribuabil și garantarea lui prin Constituție.

Practic, aplicarea acestui principiu elementar ar așeza societatea într-o stare de normalitate. Asta pentru că principiul reciprocității între stat și contribuabilii săi nu are alt rol decât cel de a ne asigura că drepturile și obligațiile existente într-un stat de drept sunt aplicate și respectate nu doar de contribuabili, ci și de statul care le susține și le impune.

Un principiu care ar trebui să fie de asemenea înscris în Constituție este cel care spune că statul deservește națiunea și nu națiunea deservește statul , beneficiarul statului fiind întotdeauna cei pentru care sunt administrate bunurile sale, adică cetățenii români.

Menționarea obligațiilor implicite rezultate din garantarea drepturilor cetățenilor trebuie făcută întrucât legile românești actuale nu au ținut seama de un astfel de principiu în momentul elaborării și promulgării lor.

În acest sens, cel mai bun exemplu vine tocmai din domeniul muncii, acolo unde pentru angajați sunt garantate o mulțime de drepturi prin Constituție. Totuși, nicăieri nu sunt prevăzute în legislația României și obligațiile celor care uzează de dreptul de a munci.

O lege nu ar trebui să intre în vigoare până la publicarea sa integrală, inclusiv a normelor de aplicare dacă acestea sunt parte integrantă din legea respectivă. Acest principiu are la bază multiple cazuri în care au apărut legi ce conțineau norme de aplicare, dar nepublicarea acestor norme a pus contribuabilii în imposibilitatea de a respecta legile respective -chiar dacă s-au străduit să facă acest lucru- pentru că nu știau cum să interpreteze legile în cauză.

În privința modului în care sunt aplicate legile trebuie să se țină cont și de principiul neinterpretabilității acestora. În consecință, legislația ar trebui să conțină legi formulate cât mai simplu și cât mai clar posibil, pentru a fi evitată interpretarea diferită a acestora de la un caz la altul, în funcție de situație sau interese.