economieParadigma economică reprezintă suma principiilor care stau la baza creării sistemului fiscal al unui stat, iar evoluția actuală a economiei mondiale impune schimbarea acestei paradigme.

Începând din secolul al XVIII-lea, după intrarea în epoca industrială, la nivelul statelor s-a manifestat o creștere semnificativă a nevoii de forță de muncă. Aceasta a fost transferată practic din agricultură, iar la momentul respectiv, statul, pentru a-și putea asigura veniturile necesare aparatului ad-ministrativ a creat un sistem de taxe și impozite care aducea venituri la buget prin taxarea muncii și a producției. Acest concept s-a perpetuat și există și azi, iar astfel am ajuns să avem două categorii mari de

- impozitele impuse angajaților
- impozitele impuse angajatorilor

Pentru a putea găsi soluțiile optime și eficiente pe termen lung la problemele aduse de criza economico-financiară -probleme de care încă ne zbatem să scăpăm- trebuie să facem neapărat câteva constatări care vor arăta că problemele actuale își au în realitate originea în lunga și zbuciumata istorie a societății noastre.

Criza declanșată în anul 2007 a însemnat încheierea unui ciclu economic din evoluția oamenilor, respectiv dezvoltarea industrială accelerată la nivel mondial. Din punct de vedere strict industrial economia pășește într-o nouă etapă, cea a maximizării eficienței poceselor de producție, având ca nou reper costurile minime raportate la volume cât mai mari posibil pentru a acoperi o potențială cerere globală.

 Probeleme cu care se confruntă țara noastră după 25 de ani de piață liberă pot fi observate foarte ușor, multe dintre acestea având un impact pronunțat asupra economiei românești:

  • România se află într-un declin economic real
  • Ne confruntăm an de an cu problema deficitului
  • Avem un patrimoniu economic distrus

Dezvoltarea economico-socială a României depinde de foarte mulți factori. Însă cea mai mare influență o au măsurile economice adoptate de decidenții aflați în funcții cheie, de conducere în stat. Din păcate însă, chiar dacă de cele mai multe ori este vorba despre persoane calificate care cunosc în detaliu mecanismele economiei de piață, aceste persoane refuză să accepte alternativele la modul clasic de a gândi, când vine vorba de acest domeniu de activitate.

Economia României și agenții economici din țară au nevoie de o Taxă pe Valoarea Adăugată Specifică, aplicată diferențiat, sub formă de procente diferite care să fie asociate unor niveluri diferite de trai. Practic, bunurile și serviciile care sporesc confortul vieții oamenilor ar trebui să fie clasificate și actualizate periodic (de preferat anual), iar în funcție de această clasificare să se încadreze în categorii diferite de aplicare a TVA, în funcție de nivelul de confort pe care îl oferă.