Agricultura

Reconstruirea rețelei de irigații

Înainte de anul 1990, România a avut unul dintre cele mai bune sisteme de irigații din Europa, sistem ce nu era doar performant, ci acoperea și o suprafață impresionantă de teren.

În prezent însă, o mare problemă a agriculturii românești o reprezintă lipsa acestei rețele de irigații, ce într-un mod similar cu cel al facilităților de colectare, stocare și prelucrare a producției agricole, fie a fost distrusă, fie a fost lăsată în paragină.

Așadar, se impune reconstruirea rețelei de irigații a României, pentru că, numai în acest mod pot fi rezolvate două probleme extrem de dăunătoare:

  • Irigarea terenurilor agricole, aspect ce ar face ca fermierii să nu mai depindă în totalitate de precipitații, ci chiar dimpotrivă, să fie independenți de condițiile meteo în realizarea producției agricole previzionate;
  • Îmbunătățirile funciare, adică îndiguiri și îmbunătățirea infrastructurii hidrografice a României pentru prevenirea inundațiilor care au devenit o regulă la aproape orice ploaie mai însemnată.

Desigur, un asemenea plan impune și costuri pe măsură. Dar fondurile necesare finanțării unui sistem național de irigații există. E drept, nu direct la bugetul de stat, ci indirect, prin utilizarea fondurilor europene, mai ales în condițiile derogării cu câțiva ani a duratei de timp în care am putea utiliza aceste alocații financiare stabilite inițial până la sfârșitul anului 2014.

Singura problemă a României în această privință este însă adeverirea proverbului „Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și în traistă”  -despre care vorbeam și în capitolul „Economie”- pentru că Uniuena Europeană ne dă, dar noi nu suntem în stare să întocmim proiecte viabile, nu doar în acest domeniu, ci și în privința proiectelor de dezvoltare regională, de infrastructură și așa mai departe.

În concluzie, dacă România ar reuși să rezolve problema irigațiilor și cea a îmbunătățirilor funciare ar putea ajunge să aibă și un nivel economic în creștere constantă, întrucât agricultura ar avea în acest fel în mod constant un aport din ce în ce mai important în formarea produsului intern brut al țării noastre. Mai mult, importanța agriculturii ar trebui să fie recunoscută și acest domeniu ar trebui să fie tratat ca atare mai ales acum, în contextul schimbărilor climatice care duc la scăderea producției agricole în zone însemnate de pe Glob.

Nu ai drepturi pentru a publica.