De ce România se află azi, aici?

Ciclicitatea istoriei este confirmată, numai abordarea oamenilor este diferită. Explicația pentru care România se află în anul de grație 2013 cu o economie prăbușită și cu un sistem social depășit este din cauza faptului că nu am învățat lecțiile istoriei.

 

1989 - nu a fost abordat corect de conducătorii acelor vremuri și la fel de hotărât că în anul 1948. 

1948 - prin abdicarea forțată a Regelui Mihai a fost oprit brusc și ferm funcționarea unui stat în ansamblul sau economico-social bazat pe principile economiei capitaliste de piață liberă.

Acesta a fost înlocuit cu o nouă construcție de tip socialist bazată pe principiile economiei centralizate. Construcția noului stat comunist s-a făcut în aproximativ 15 ani. În anul 1989 schimbarea a fost la fel de bruscă și fermă înlocuind un sistem cu altul.

În perioadă 1990-2004 ar fi trebuit construit noul stat Român fie pe fundația instituțională abandonată în 1947, fie o construcție nouă care să răspundă cerințelor noului secol XXI. Ambele variante ar fi trebui să funcționeze respectând principiile, normele și să aibă mecanismele de control și autoreglare viabile pentru o economie de piață liberă.

România și societatea Românească nu funcționează în ansamblul ei, pentru că din 1989 și până în prezent instituțiile statului funcționează după principiile comuniste. Cel mai dur adevăr este acela că mii de oameni cu putere de decizie sunt formați, gândesc și acționează în virtutea unor reflexe educate, perfecționate în perioadă dinainte de 1989. Unii oameni s-au schimbat cu greu dar au făcut-o, alții nu vor și se împotrivesc să accepte că trebuie să se adapteze nevoilor prezențelor vremuri.

Atitudinile și mentalitățile formate în statul totalitar încă sunt prezente în sferele de decizie administrativă și în aceste condiții economia nu poate performa, societatea nu poate evolua.

Nu ai drepturi pentru a publica.

Sunteți aici: Home De ce România se află azi, aici?