Articole

CNAS: Trebuie regândit sistemul medical la nivel de management

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat că ar trebui regândit tot sistemul medical la nivel de management, pentru că unele spitale au arierate, altele nu au niciodată medicamente ieftine, vată sau seringi, iar numărul internărilor continue a scăzut foarte puţin.

Vasile Ciurchea a spus că actul medical este al medicului, dar acesta trebuie gândit într-un spirit de economie pentru că altfel se va ajunge în situaţia în care fondurile vor fi insuficiente.

"Pentru acest sfârşit de an, nu există niciun domeniu care să nu fie finanţat. Sigur, sunt spitale care au arierate, dar şi acolo trebuie văzut de ce. Să faci arierate, nu este complicat, dar întotdeauna trebuie gândit ce este mai important şi mai economic să faci. Îmi pun întrebarea de ce în spitale nu există niciodată medicamente ieftine sau consumabile, cum ar fi vata sau seringile. Probabil că şi la nivel de management de spital ar trebui regândit tot sistemul. Ne dorim ca internările de zi să crească, însă dacă dorim să avem secţii cu un număr foarte mare de paturi, doar secţii pentru internări de zi, nu o să facem raport invers", a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în care a fost prezentat Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi.

Preşedintele CNAS a precizat că, în străinătate, numărul de internări de zi reprezintă 90 la sută din totalul internărilor, însă în România procentul este invers. Ciurchea a precizat că, după schimbarea regulilor, s-a reuşit scăderea numărului de internări continue numai cu cinci procente, ceea ce înseamnă "foarte puţin".

Citește mai mult pe: romanialibera.ro

3 decembrie 2014

Nu ai drepturi pentru a publica.