Ce se întâmplă în lume

Puterea economică a tăƒrilor puternic dezvoltate din secolul al 21-lea nu stă în multitudinea și diversitatea capacităților de producție industrială, unele țări închizând în mod deliberat unități industriale mari din motiv pur economic.

Inteligență, creativitatea, inovația și mai nou manipularea puterii inteligenței artificiale pusă în slujbă omului -the power of soft-, inteligență creativă în ansamblul sau care stimulează emoțiile oamenilor determinând pe lângă consensul fizico-chimic și un nou tip de consens cel al trailor emoționale (a se vedea unele produse din lumea modernă, artă , IT, auto) asigură creșterea economică a unei națiuni.

Economia mondială nu mai produce numai pentru acoperirea consumului nevoilor existențiale, ci mai mult pentru nevoile emoționale, iar pentru asta nu ai neapărat nevoie de parcuri industriale ci în primul rând de oameni creativi, motivați, educați, sănătoși.

Pentru țările dezvoltate acestea sunt priorități absolute.

Lecţia chineză

  • coabitarea a doua sisteme dar niciodată suprapunerea sau mixarea lor;
  • economia chineză funcţionează după principiile economiei capitaliste de piaţă liberă prin mecanismul cererii şi ofertei;
  • sistemul social deserveşte majoritate populaţiei -ceea care nu-şi poate permite financiar după principiile economiei socialiste de tip centralizat.

Secretul lumii este reorientarea politicii chineze către posibilitățile și nevoile individuale oferind fiecăruia după voința, putere, pricepere și implicare posibilități reale de împlinire individuală.

Poate fi China un model? Dar un reper?

Nu ai drepturi pentru a publica.

Sunteți aici: Home Ce se întâmplă în lume